- Европейската комисия призова държавите-членки на ЕС да удължат забраните за

...
- Европейската комисия призова държавите-членки на ЕС да удължат забраните за
Коментари Харесай

ЕК призова да се удължи забраната за пътувания в Евросъюза

Европейската комисия прикани държавите-членки на Европейски Съюз да удължат възбраните за несъществени пътувания в безвизовата зона на евросъюза минимум до 15 май, с цел да забавят коронавирусната пандемия. 

" Всички страни членки сполучливо са приложили ограничения за обществено разграничаване, с цел да лимитират общественото взаимоотношение и да забавят разпространяването на вируса - съобщи Маргаритис Схинас, еврокомисарят за отбрана на европейския метод на живот. - Ограничението за несъществени пътувания от трети страни до Европейски Съюз добавя тези ограничения по външните граници на Европейски Съюз ".

- В Германия стартират огромни проби за антитела против ковид . Немски учени създадоха бърз тест за антитела, който дава резултат за 10 минути. Това е сериозна крачка в битката с ковид в Германия. Близо 100 000 са заболелите в страната, а смъртните случаи са към 1500. Над 29 000 германци към този момент са оздравели. 

Счита се обаче, че действителният брой на заболелите е доста по-различен от формалната статистика, тъй като огромна част от хората, изкарали ковид, са имали леки признаци и не са били тествани. Тестовете стартират първо с медиците в Мюнхен. Подобно на доста други страни, в Германия огромен проблем са заболелите медици - 2300. 

Експерти считат, че пикът в Германия не е доближат. Въпреки това страната очаква 40 000 гастарбайтери от Източна Европа за работа в селското стопанство. Правителството разгласи, че за тях има специфична уговорка и няма да бъдат под карантина.

Цял гарнизон в Сърбия e инфектиран с ковид,  заяви президентът на страната и координатор на Кризисния щаб Александър Вучич, представен от в. " Данас " и БНР.   Заразени с COVID-19 са и десетки членове на Първа бригада на сръбската войска, които са  били ангажирани за посрещането на прибиращите се в родината сърби от чужбина. Вучич не посочи за кой гарнизон става дума, нито какъв брой бойци са инфектирани и какво е положението им. Според информации в обществените мрежи става въпрос за гарнизона в Бачка Топола.

" Данас " твърди, че част от сръбските жители, пристигнали от чужбина, са се разбунтували в поставения под карантина лагер в Палич, прескочили са оградата, блъскали са бойците и са влезнали в близки контакти с тях. След случая са прехвърлени на друго място. Още на 30 март Военният синдикат на Сърбия заяви, че военните няма защитни средства, както и че не се ползват избраните ограничения за отбрана.

Общо инфектираните в Сърбия са 2666, като са умряли 65 души.

- 25% от румънците, инфектирани с COVID-19, са здравни служащи, заяви Федерацията по здравна взаимност в Румъния.

Според синдиката, процентът на заразяване при здравните служащи е 20 пъти по-висок от този на останалата част от популацията. Броят на доказаните позитивни случаи на Covid-19 при медицински експерти в страната е 1087. Късно нощес бе оповестена първата жертва измежду медиците в Румъния - 53-годишен чиновник на Центъра за незабавна здравна помощ в северния град Сучава, където е максимален броят на инфектираните.

- Коронавирусът отсрочи срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Хърватското председателство на Съвета на Европейския съюз реши да отсрочи всички срещи и конференции до 15 май. Планираше се срещата на върха ЕС-Западни Балкани да се организира в Загреб на 7 май. Според изказване, оповестено на уеб страницата на председателството ще бъде избрана нова дата за срещата на върха ЕС-Западни Балкани през юни, в случай че разреши развиването на рецесията с ковид. " Алтернативно, в случай че не може да организира физическа среща, ще бъде препоръчано срещата да се организира посредством видеовръзка (до края на хърватското председателство) ", се споделя в изказването.

- Европейската организация за атомни проучвания (ЦЕРН) е основала работна група за подкрепяне на международната битка с пандемията .

" ЦЕРН е водеща международна лаборатория, работеща в региона на физиката на обикновените частици и обвързваните с тях технологии. Тук има доста запаси, в това число световна изчислителна инфраструктура за обработка и запазване на данните от Големия адронен колайдер, разнообразни механични работилници, цехове за планиране на комплицирани устройства и основаване на прототипи... Искаме да използваме нашите големи запаси изнания, с цел да дадем своя принос в битката с пандемията на COVID-19 ", споделя генералната директорка на ЦЕРН Фабиола Джаноти, представена на уеб страницата на организацията.

Отбелязва се, че работната група е била основана още в края на март и към този момент е получила " стотици хрумвания, започвайки от произвеждане на дезинфектиращи средства и завършвайки с проектирането и изработването на комплицирано здравно съоръжение ".

- Висшият административен съд в Гърция отхвърли тъжба на група жители против решението на властите църквите да останат затворени за миряни по време на Великденските празници като част от ограниченията в битката против разпространяването на ковид, събощиха локалните медии. Според внеслите жалбата миряни това държавно решение, което е координиране с църковната администрация, е нелегално и противоконституционно. В храмовете ще се организират служби за Великден, само че при затворени порти, и те ще се излъчват по малкия екран, радиото и в интернет. 

- В последаните 24 часа в Съединени американски щати са умряли 1939 инфектирани с ковид по данни на университета " Джонс Хопкинс ", съобщи Франс прес. Това е най-големият брой смъртни случаи за денонощие в света от експлоадирането на пандемията. С това записаните умряли стават общо 12 722 и Съединени американски щати се приближават до двете най-пострадали страни - Италия със 17 127 смъртни случая и Испания с 13 798 умряли.

" Америка продължава да прави повече проби от всяка друга страна в света и съгласно мен това е и повода да имаме повече случаи. Убеден съм, че някои гъстонаселени страни имат доста повече случаи от нас, само че не ги афишират ", сподели президентът Доналд Тръмп.

Щатът Ню Йорк е главното огнище на епидемията в Съединени американски щати с повече от 5500 умряли и 140 000 инфектирани, основно в град Ню Йорк, където животът е съвсем западнал. Пандемията е взела минимум 80 142 жертви в 192 страни.

- Във Франция броят на жертвите на ковид надвиши 10 000 души.  Епидемията към момента е във " възходяща фаза ", оповестиха френските здравни управляващи, броят на смъртните и сериозните случаи и на признатите в болница към момента пораства. Въпреки това има признаци, че темпът на заразяване се забавя. Лекарите показаха внимателна вяра, че най-лошият сюжет - препълването на лечебните заведения - е бил избегнат.

Властите в Париж забраниха спортуването навън сред 10 и 19 ч. локално време. Новите органичения идват, откакто през слънчевия уикенд доста хора излязоха да тичат или да се разхождат в парковете макар полицейския надзор.

- 40 моряци на френския самолетоносач " Шарл де Гол " са сложени в изолираност под здравно наблюдаване, тъй като са дали позитивни проби за ковид. Не е ясно по какъв начин може да са се заразили, тъй като корабът е на образователна задача в Атлантическия океан от края на януари. На борда има медицински център, само че той не разполага с задоволително кревати за интензивни грижи при всеобща зараза и по тази причина корабът се е отправил към Франция. Екипажът е формиран от млади и здрави мъже и по тази причина няма опасения за живота им.

- Британският министър председател Борис Джонсън прекара второ денонощие в интензивното поделение на болничното заведение " Сейнт Томас " в Лондон. Той остава в положително въодушевление и диша независимо. Това заяви външният министър Доминик Рааб, който краткотрайно води държавните съвещания. По-късно вечерта " Даунинг стрийт " заяви, че Джонсън още е в интензивното поделение, само че положението му е устойчиво. Джонсън е бил подложен на общоприетоо лекуване с О2 и диша независимо. 

- Броят на жертвите на ковид в Испания за втори следващ през днешния ден се усилва, откакто 757 души починаха през последните 24 часа, макар че темпото на растежа леко се е забавило, заяви здравното министерство на страната. Общият брой на умрелите от Covid-19 в Испания се е нараснал до 14 555. БТВ заяви за 48-годишен българин от Видин, който е умрял със подозрение за ковид. Той обаче не е тестван и в началото е лекуван по телефона. След затруднение е настанен в болничното заведение във Вилахойоса, провинция Аликанте, само че лекарите са изгубили борбата за живота му. Заразените в Испания са се повишили през днешния ден до 146 690 при 140 510 във вторник.

- Изненадващо оставка подаде ръководителят на Европейския съвет за научни проучвания Мауро Ферари. Той показва, че взел решението, отчаян от неналичието на съгласуван евроотговор на пандемията. Ферари, който оглави Съвета през януари т.г., споделя, че е изгубил религия в цялата система  „ Бях извънредно отчаян от европейския отговор на COVID-19 “, сподели Ферари в изказване пред в.  " Файненшъл таймс ". 

Ферари незабавно беше неодобрен за позицията си. Германският евродепутат Кристиан Елер, който управлява екипа, работещ по законодателни начинания в областта на науката, популяризира изказване, в която определи действията на Маури Ферари като " нагласен пи ар по време на рецесията с ковид ". Според него дейностите на подалия оставка италианец са в прорез с правната база, на която фунционира Европейският съвет за научни проучвания.

Източници, близки до Съвета, настояват пред европейски медии, че управителният съвет е решил преди дни да изиска оставката на Мауро Ферари, защото се оказало, че той отделя прекомерно малко време за работата си в Европейския съвет за научни проучвания. След като пое ръководството, италианецът получи позволение да продължи с научната си работа в Съединени американски щати, където е построил кариерата си в областта на инженерството, нанотехнологиите и медицината. През март, до момента в който Европейски Съюз обмися отговора си на пандемията, Маури Ферари е бил в Съединени американски щати при децата си. 

- Европейският парламент предложи негова сграда във френския град Страсбург да се трансформира в център за съвещания и тестване на пациенти за COVID-19 , съобщи „ Юронюз “. Предложението идва от екипа на Европарламента. „ Искахме да сме заедно с нашия град-домакин и жителите в тези сложни времена “, обяви председателят на Европарламента Давид Сасоли. Все още не е ясно кое от оборудванията на Екологичен потенциал в Страсбуг ще бъде употребявано за медицински цели. Миналата седмица основният секретар на Екологичен потенциал Клаус Веле разгласи, че институцията дава своята постройка " Хелмут Кол " за настаняването на инфектирани с ковид. Екологичен потенциал също по този начин изрази подготвеност да бъдат предоставени и служебни коли на Екологичен потенциал, които да доставят храна и лекарства на нуждаещите се. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР